04.01.2017.

NFL Play-off 2017

Jedna zanimljiva sezona sa novim mladim zvezdama u usponu, pa čak i nekoliko njih koji su uleteli kao komete u ovo takmičenje. Ima i starih zvezda koje nisu izgubile sjaj, tako da se stvorila podloga za budućnost.
Glavni utisci iz ove sezone su:
1. Timovi od kojih se mnogo očekivalo se nisu plasirali u play-off. Carolina i Denver kao prošlogidišnji finalisti su najveće iznenađenje a za njima Arizona.
2. Rookie dvojac vodi najuspešniji tim! Ovo se možda nikada ranije nije desilo (Dak Prescott & Ezekiel Elliot za Dallas Cowboys).
3. Dva mlada kvoterbeka koji su viđeni kao budućnost sporta su doživeli teške povrede sa neizvesnim ishodom u istoj nedelji, pred kraj sezone: Derek Carr (Oakland Raiders) & Marcus Mariota (Tennessee Titans).
4. Ima nekoliko mnogo loših timova, nekoliko mnogo dobrih, i najviše srednjih, od kojih se nije znalo ko će koga pobediti u svakom sledećem kolu.

Prošle sezone sam na mesto br. 1 stavio tim koji je izgubio Super Bowl (Carolina Panthers) i to od tima koje sam stavio na drugo mesto! (Denver Broncos). Dakle, za sebe smatram da sam imao 100% dobro predviđanje prošle sezone.
Ove godine to ne mogu da ponovim, zato što verujem samo timovima iz NFC konferencije, koji ne mogu da se međusobno sastanu u Super Bowl-u. AFC, predvođen New England Patriots-ima, mi izgleda kao slabiji.

Pa, da počnemo 12 timova, moram malo da se poigravam i iz koje su konferencije. Redosled po mojoj proceni o verovatnoći osvajanja titule, sa tim da onima ispod 5. mesta ne dajem nikakve šanse:

1. Dallas Cowboys - Ovaj tim, istorijski, favorizuju svi u US, i to me dosta nervira. Voleo sam kada ne bi uspeli, jer su bili jedan ispodprosečan tim koji se stalno gurao tamo gde mu nije mesto. Dosta sam za to krivio njihovu kvoterbek "zvezdu" Toni Romo - pa su još u ovu sezonu ušli sa njegovom povredom! I onda je došao rookie Dak Prescott, potpuno suludo dobro mu je pomogao još jedan rookie, running back Ezekiel Elliot, posle nekoliko pobeda, svom dušom im se priključio "stara" zvezda, hvatač Dez Bryant, i ovo je postala jedna ekipa koju je naizgled potpuno nemoguće pobediti! Uz to su zabavni za gledanje! Iako ne volim "franšizu", ovaj tim je dobar i neću biti nezadovoljan ako krunišu ovu sezonu.
2. New York Giants - Već dva puta sam gledao kako ova ekipa koja izgleda kao gomila baraba, sa istim neopisivo nestalnim kvoterbekom (Eli Manning) pobeđuje u Super Bowl-u, oba puta iz nestalne sezone protiv ekstremnih favorita (New England). Da li je to scenario i ove godine? Jedini problem može biti Dallas, ali, gle čuda, New York je jedina ekipa koja je ove godine pobedila Dallas, i to dva puta! E, zbog svega toga sam na drugo mesto opet stavio ekipu iz NFC-a! I naravno, zbog možda najveće zvezde: Odell Beckham Jr - hvata sve što leti!
3. Kansas City Chiefs - Prošle godine im u play-offu nisam davao nikakve šanse, jer su mi izgledali naiskusno. Ostala je skoro ista ekipa, ušli su u ovu sezonu kao potencijalni favoriti, i to su opravdali! A to je možda i teže nego iznenaditi. Odigrali su dobro, uz par padova. Zbog tih padova ih nisam stavio na drugo mesto, jer mi izgledaju kao neko ko neće pobediti u samom finalu. Ipak, kažu da je kvoterbek Alex Smith poreklom iz Srbije, pa, eto možda i razloga za navijanje.
4. New England Patriots - Iako vode u svojoj konferenciji, iako se vode kao tim za koji navijam, iako imaju neizmerno iskustvo u dvojcu Bill Belichick / Tom Brady - ipak sam ih stavio tek iza neke druge AFC ekipe! Prošle godine nisu imali igru trčanjem, ove godine je to bolje, ali im se zato hvatanje pokvarilo. Izgubili su Gronkovskog zbog povrede, i sve ukupno, odigrali jednu prilično bledu sezonu. Praktično i nisu imali neke jače utakmice, a i izgubili su dve na svom terenu, koji će im biti domaći kroz play-off. Jedino, ako su možda igrali samo onoliko koliko im je dovoljno, ako se nisu previše trudili, a imaju još skrivenog potencijala. E, zbog toga su još uvek visoko na 4. mestu, inače po igrama bi trebali da su niže. A i zato što su u AFC diviziji koja i nema jake konkurente.
5. Pittsburgh Steelers - E, evo jednog AFC konkurenta koji može da iznenadi. Slično kao kod NYG, gledao sam jednom kako Steelersi jurišaju ka Superbowl tituli sa poslednjeg mesta u play-offu. Sada nisu poslednji, ali imaju taj "momentum" koji svi komentatori vole da pominju. U naponu su snage, a ako trojac Antonio Brown / Le'Veon Bell / Ben Roethlisberger ostane zdrav, to je ekipa koju je jako teško zadržati. Oni mogu samo da pobede sami sebe - doduše to im uopšte nije strano, i zato su na ovom mestu. Ovde bih i završio grupu ekipa za koje verujem da mogu do pobede.
6. Atlanta Hawks - Sve vreme tu negde. Viša srednja klasa, ali nikada elita. Onda, ipak sezonu završe sa zavidnim rezultatom, ponekom izuzetno dobrom utakmicom. Ako neko može da iznenadi, rekao bih da je to ova ekipa koja ima dobar napad. Ali nešto tu nedostaje. Duh pobede im fali.
7. Seattle Seahawks - Ušli su godinu kao favoriti i sve vreme jedva branili tu titulu. Gubili su neke utakmice koje ne bi smeli da gube, ali i pobeđivali neke, kao u starim dobrim vremenima. Onda im je pomoglo i to što se njihova divizija praktično raspala, pa im mesto u play-offu nikada nije bilo ugroženo. Ipak, ova ekipa je već previše navikla da gubi.
8. Green Bay Packers - Bili su otpisani, tamo negde sredinom sezone. Onda su stegli. I to je izgledalo dobro. Opet, protivnici u diviziji (Minnesota, Detroit) su im to dozvolili. Aaron Rodgers još uvek ima ugled vođe, pa su stvari pod kontrolom, dokle god može. A može i da se raspadne.
9. Oakland Raiders - Posle Dallasa sigurno najveće iznenađenje sezone! U nekim trenucima su pokazali da su tim koji ume da preuzme kontrolu. Bili su viđeni da se bore za sam vrh, pobeđivali su Kansas City, a New England ne izgleda kao nepremostiva prepreka, pa u SuperBowlu neka bude šta bude. A onda strašna povreda mladog kvoterbeka, Derek Carr je ispao! Odmah za njim se povređuje i prva rezerva. Više niko ne veruje u ovu ekipu. Ali, možda rezerva rezervnog kvoterbeka, o kome se malo zna, može da iskoristi prednost iz senke?
10. Detroit Lions - Ovaj tim jednostavno nije dovoljno dobar. Njegov najveći kvalitet se ogleda u činjenici da su skoro sve utakmice gubili do ulaska u poslednju četvrtinu, pa onda uspevali to da stignu!?
11. Houston Texans - Drugu godinu zaredom ulaze u play off kao predstavnik najlošije divizije. Ove godine je malo drugačije, jer se Tennessee Titans polako zgušnjava iz oblaka pare, tamo negde na horizontu. Možda će se ova divizija malo promeniti. Za sada, i ove godine, iako su promenili kvoterbeka pred sam kraj sezone (jer je previše gubio), opet su Texansi najbolji u diviziji. Ali, neće daleko u play off-u.
12. Miami Dolphins - Pravo je čudo kako je ovaj tim uspeo da naniže toliko pobeda? Napad je umeo ponekad da zablista kada ga predvodi Ryan Tannehill, ali onda se on povredio. Sada su sve oči uprte u do danas nepoznatog running back-a: Jay Ajayi (morao sam da napišem to ime :) ). Ali, iskreno, ne vidim kako mogu da naprave makar jednu pobedu u play-offu.

Нема коментара:

Постави коментар