3. 12. 2010.

Dolazi kraj NFL sezone - Subliminarni PR

Duboko smo ušli u drugu polovinu sezone, a ova nam, za razliku od prethodnih, nije donela neke nepobedive favorite ili izuzetne timove. Ipak, polako se izdvaja jedna priča koja bi mogla da obeleži ovu sezonu.
Michael Vick
Ovaj "afroamerikanac" je jedan od crnih kvoterbekova (QB - organizatora igre), što danas u NFL-u nije iznenađenje.
I to nije ono što Vick-a čini glavnom temom. Vick je bio zvezda Atlanta Falcons-a, kvoterbek koji je imao najveću sposobnost trčanja u istoriji ovog sporta. Čovek koji je oduševljavao i publiku i saigrače, ali, umeo je često da greši. Čak je ponekad izgledao i nezainteresovan ili previše opušten.
I onda je usledio grom iz vedra neba! Policija je utvrdila da je Michael Vick jedan od glavnih organizatora ilegalnih borbi pasa (sa često smrtnim ishodom po životinje). Vick je bio uhapšen, osuđen, a Falconsi su ga naravno izbacili, Atlanta poručila da on više nije poželjan u gradu.
Da malo objasnim vezu NFL igrača i "običnog života". Kao što i sami možete zaključiti (ako ste ikada gledali ovaj sport) veoma je velika verovatnoća da ovi momci (od po 2 metra i 150 kg mišića) "upadnu u loše društvo". Prejaki, prilično bogati, veoma često potiču iz problematičnih socijalnih krugova... Idealni za "sudar sa Zakonom". Zato su NFL klubovi prilično strogi u kažnjavanju svojih igrača. Sasvim je uobičajeno da se za najčešći i najmanji prekršaj, DUI (Driving Under Influence - vožnja pod uticajima) - izgubi mesto u prvom timu, ili u ekipi uopšte. Za veće prekršaje idu suspenzije od po nekoliko utakmica... sezona... ili zauvek. (Poslednji primeri su kvoterbek Steelersa, Ben Roethlisberger koji nije igrao 6 utakmica jer ga je jedna devojka optužila za pokušaj silovanja, ili Antonio Pearce iz tada "vladajućih" NYGiantsa koji je opalio iz pištolja u noćnom klubu i izgleda više nikada neće igrati).
Tako je i Michael Vick, osuđen i Zakonski ali i proteran iz grada po "nepisanom Zakonu". Međutim, Michael se vratio, posle tri godine u zatvoru, angažovala ga je ekipa Philadelphia Eaglesa, kao treću zamenu svom kvoterbeku. Iznenađenje, ali dopušteno, Vick neće igrati, samo je tu... jednu sezonu čeka. Eagles-i otpuštaju svoju QB zvezdu, ali Vick je i dalje rezerva, čeka drugu sezonu...
Onda se povredi prvoizabrani QB i "uleti" Vick i pobedi!... I opet nije u prvom timu... i dalje trpi zbog svoje greške... Ali, pritisak fanova je veliki... traže se pobede.. a to donosi Vick. Na redu je Vick da da svoju izjavu, i on čini upravo ono što se od njega traži: "Ja ću čekati onoliko koliko trener misli da treba. Svoje pauziranje sam iskoristio da postanem bolji čovek i mnogo bolji igrač. Jedino mi je važno da igram što bolje, a za svoje greške sam platio, i neću ih više ponavljati." - i BUM !!!
Vick je na svim vestima. Vick grabi... Vick je najbolji !!!
Ja bih ovo nazvao "američki subliminarni PR". Prošlu sezonu su osvojili New Orleans Saints-i. Iako su uglavnom bili ubedljivi, veliki broj utakmica su dobili pukom srećom, elipsasta lopta ih je jednostavno "volela" cele sezone. Ali, nije to bez razloga. Ova ekipa je simbolizovala US - OPORAVAK. New Orleans, grad koji je razoren pre nekoliko godina, u kome su se preživeli spasli u jedinoj građevini koja je opstala, upravo hala gde igraju Saints-i ! Nekoliko godina je trebalo New Orleansu da se uzdigne, i to do najvećih visina, do osvajanja Super Bowl-a ! Saintsi su "posrnuloj američkoj privredi" značili više nego svi Vladini krediti.
A kako i sportska sreća izabere da prati baš ovakvu "preporučenu" ekipu? Nemam odgovor na to. Saintsi su zaista bili izvanredni, i mnooogo srećni. Toliko da sam počeo da navijam protiv njih, ali bilo je jasno da su se "zvezde" poklopile, i da New Orleans MORA pobediti, u kriznoj 2009! I pobedili su.
Priča o Michael Vicku je manje aktuelna, više je opšta i večna: Greška - pokajanje - oproštaj ! Da li će se zvezde sada poklopiti i za Philadelphia Eagles?
Ne bih se iznenadio, a još uz to, ovo je moj drugi omiljeni klub, ne bih imao ništa protiv :)

Нема коментара:

Постави коментар