27. 1. 2011.

Buha - a tako velika

Sve više uviđam da sam, na neki način, opčinjen likom i delom čoveka koji se po srpskim medijima zove Ljubiša Buha, zvani Čume. Toliko sam zbunjen onime što se o njemu govori da, verujte mi, ponekad pomislim da taj čovek u stvari uopšte ne postoji.
Da li je on Robin Hud koji pravedno uništava zlikovce, da li je on kriminalac koji se uvek izvuče, da li je on jedini izvor informacija organima reda, da li je on jedan od onih zbog kojih svi grcamo u nemaštini...?
Ili ne postoji, ili zaslužuje da se o njemu snimi film, napiše knjiga... ili šta god već. Ovo bi valjda bio pravi Holivudski spektakl, i verovatno bi ga igrao Brus Vilis (iz mlađih dana). I to bi sigurno bio domaći film koji bih pogledao, za razliku od svih drugih.
Pokušaću da rezimiram šta o njemu znam (ako negde pogrešim, unapred se izvinjavam, pišem iz sećanja bez ikakvih činjenica):
Za mene počinje tamo početkom 2000-tih, tokom serije nebuloznih tekstova po dnevnim novinama, vezanih za delovanje podzemlja u Srbiji, za koje se kasnije utvrdilo da su prethodile atentatu na Đinđića. Tu se Buha pominje kao jedan od glavnih učesnika, čega? - nemam pojma. Ko je koga lagao, ubijao, otimao, cinkario... nisam uspeo da shvatim, a verujem ni niko drugi jer su tekstovi često bili kontraverzni, neverovatni ili jednostavno neshvatljivi.
Sledeće pojavljivanje je prilikom eksplozije u njegovoj firmi, za koju se ispostavlja da je monopolska firma u poslovima asfaltiranja u Srbiji. Cela država nema mogućnosti da kupi, iznajmi, dozvoli nekom drugom da dođe u posed sredstava za asfaltiranje, već to ima samo ta firma koja je bila na meti terorizma. Cela država se angažuje na "rasvetljavanju" zločina koji je ugrozio prosperitet.
Zatim gospodin Buha dobija status "zaštićenog svedoka". Za sve ove godine tih "specijalnih" suđenja (koja nisam baš pomno pratio) nikada nisam shvatio šta Buha govori, i da li uopšte nešto govori.
Onda se pojavljuje kao lik čije se obezbeđenje "pokoškalo" (sa po nekim ispaljenim metkom) sa obezbeđenjem jednog drugog neobjašnjivog biznismena.
Puškaranje se događa u sred dana, u prometnom delu grada, a obezbeđenja (oba) se sastoje od po nekoliko vozila i neobjašnjivog broja sadašnjih i bivših pripadnika regularnih oružanih snaga Srbije. Svi naoružani i laki na obaraču, da ne kažem "nervozni"!?
Samo par nedelja posle toga, gospodin Buha, kako prenose novine, svojim vozilom, koje je išlo preteranom brzinom, ubija pešaka na autoputu. Ne da ga ubija, već raznese telo čoveka, za koga se ispostavlja da je osvedočeni kriminalac koga su mnoge nevine žrtve proklinjale zbog njegovih zlodela.
Buha, zaštićeni svedok, u sred noći sada nema obezbeđenje (ili ima, a onda samo zamislite kolonu pratećih vozila koja idu više od 200 km/h), i nije kriv, čak ni za prekoračenje brzine.
Gospodin zaštićeni svedok je i dalje ponosni vlasnik firme koja asfaltira Srbiju. Da li je i dalje monopolista, nije objašnjeno, ali sudeći po rezultatima asfaltiranja u Srbiji (koja su uspela da ovu našu jadnu zemlju izvrgnu velikom ruglu) izgleda da jeste, i po svemu sudeći asfaltiranja, koje je na svakom drugom civilizovanom mestu gotovo redovna godišnja aktivnost, u Srbiji postaje jedna od najskupljih delatnosti.
Ja sam (zadojen američkom propagandom) zamišljao da zaštićeni svedoci žive inkognito, primaju neku prosečnu platu, i trude se da za njih niko ne zna. Ali, izgleda da se kod nas svedoci štite tako što im se obezbeđuju najunosniji javni poslovi.
I onda njegova žena objavljuje da se sprema da snimi muzički album Prihod će dati u dobrotvorne svrhe za pomoć deci. Neće praviti koncerte i pevati po kafanama, a na pitanje kako će onda zaraditi taj novac za dobrotvorne svrhe, odgovara da njen muž koji će to finansirati to radi zato što voli decu i voli da im pomaže.
Jedini način da zaradi Albumom je da joj novac isplati OFPS, što izgleda da i nije toliko neverovatno. Jer ako deoničar Mirko Cvetković (za koga sve više sumnjam da je uzrok mnogim nedaćama u ovoj zemlji, i to svesno, ne zato što je tih i povučen, baš naprotiv) dozvoljava da njegova država bude predmet sprdnje zbog svojih puteva a da na tome zarađuje zaštićeni svedok, onda se ne bih iznenadio da ovo bude jedna od umetnica koja će biti zaštićena jedinstvenim Zakonom o autorskim pravima.
Sve ovo veoma podseća na onu seriju nebuloznih tekstova s početka prošle decenije. I ja moram da primetim vezu između vlasti DS i nebuloznih tekstova po novinama. U ovo sam siguran, a zašto je to tako, verujte mi da ne umem da objasnim.

Da li sam nešto zaboravio u nabrajanju podviga našeg junaka? Sigurno jesam, ali i ovo je dovoljno da se začudim i zapitam: Da li je ovo moguće? Sve ovo zvuči kao šala... taj čovek ili ne postoji, ili je žrtva takve igre slučaja da to prkosi prirodnim zakonima. Voleo bih da neki umetnik stavi na papir sve ove podvige, i to romansira - verujem da mu ne bi verovali da je to istina.


Нема коментара:

Постави коментар