7. 7. 2011.

Poslovanje OFPS-a tokom 2010.

Jedna od obavezujućih stavki u poslovanju organizacija kao što je OFPS je javno objavljivanje finansijskog izveštaja nezavisnih revizora.
Skoro je objavljen ovakav izveštaj za 2010. godinu, pa evo kratkog rezimea:

Podaci sa strane 4 tog izveštaja:

Ukupno prihodi: 114,4 mil din (oko 1,14 miliona evra)
od toga:
bruto plate zaposlenima: 74,3 mil din (oko 740.000 evra - ili oko 65% od prihoda !?)

Prosek plate zaposlenog je ostao oko 100.000 neto (ili na srpskom: oko 1.000 evra mesečno)

Ukupno gubitak Organizacije: 14 mil din (oko 140.000 evra)

Da se zadržimo malo na platama. Što bi rekla Lejdi Lerdi: "Pitanje: a ko drži prosek?"
Ovo su sve plate "po Zakonu" (omiljena reč OFPS-a), sa plaćenim porezima i dohocima. Pa jel' znate vi šta to znači? To znači da sa jako plaćenim poslom na samo par godina, vi ste zasnovali novu dinastiju! Obezbedili ste i sebe i svoje unučiće, a plaćaće vas svi radnici koji će se tek roditi u ovoj zemlji! (ovo je citat iz moje vizije rekonstrukcije penzionog sistema)


Još malo da se zadržimo na ovome. Takođe "po Zakonu", ovakve Organizacije imaju obavezu da najviše 30% svojih prihoda potroše na rashode.  A vidimo da OFPS troši 65% samo na plate? Ukupno, kada se dodaju i ostali troškovi, OFPS posluje sa gubitkom!? Kako to?
Mislim da sam odgovor pronašao na strani 3 istog Izveštaja, mada, moram priznati da nisam sasvim siguran u ovo moje obrazloženje. Dakle, OFPS ima potraživanje od oko 500 miliona dinara (oko 5 mil. evra). "Potraživanje" znači da su izdati računi, ali nisu naplaćeni. E sad, pošto imaju potraživanje, od tog potraživanja su planirali da isplate skoro isto toliko. Ali, eto, nisu jer nisu mogli da naplate!?


VAŽNO: čak i da jesu isplatili, u istom izveštaju je spisak osnivača, dakle onih kojima se te pare trebaju isplatiti, a to su: Grand production, City records, PGP RTS, Automatik Communications, Mascom, Centroscena, HI FI centar, Juvekomerc, Komuna, Gold music, ITMM, Metropolis.
Podatak da li su isplatili nekome ili nisu, uopšte i ne smatram važnim, jer se protivim samoj postavci kolektivne zaštite prava.

I još jedna važna stvar: najveći deo prihoda dolazi od malih preduzeća i preduzetnika, koji ovo plaćaju usled primene sile i od države dozvoljenim metodama "uzimanja" sa računa. Sve je to ranije opisano ovde.

2 коментара:

  1. lopovi,kriminal
    drzava ih podrzava

    ОдговориИзбриши
  2. Napravimo facebook udruzenje pa kad se skupi dovoljno ljudi da organizujemo miting
    goran2xl@gmail.com

    ОдговориИзбриши